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Representative Cedric Hayden 
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Salem OR 97301 
 
Re: House Bill 3057 
 
Dear Representative Hayden: 
 
 You asked several questions about House Bill 3057. We have rephrased and 
consolidated some of your questions below. 
 
 1. How does Section 1 (2) intersect with the current ORS on infectious diseases 
(ORS 433.004) and what, if this bill were passed, would be the new, more permissive use 
of individualized data? 
 
 Section 1 (2) of HB 3057 permits the Oregon Health Authority (OHA) to disclose 
individually identifiable information related to COVID-19. ORS 433.008 already provides for the 
release of information related to reportable diseases to various persons: 
 

 (2) The authority or a local public health administrator may 
release information obtained during an investigation of a 
reportable disease or disease outbreak to: 
 (a) State, local or federal agencies authorized to receive 
the information under state or federal law; 
 (b) Health care providers if necessary for the evaluation or 
treatment of a reportable disease; 
 (c) Law enforcement officials to the extent necessary to 
carry out the authority granted to the Public Health Director and 
local public health administrators under ORS 433.121, 433.128, 
433.131, 433.138 and 433.142; 
 (d) A person who may have been exposed to a 
communicable disease; 
 (e) A person with information necessary to assist the 
authority or local public health administrator in identifying an 
individual who may have been exposed to a communicable 
disease; and 
 (f) The individual who is the subject of the information or 
the legal representative of that individual. 

 
 HB 3057 provides an enumerated list of “health care providers” who may receive 
individually identifiable information related to COVID-19, while ORS 433.008 refers to “health 
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care providers” generally. ORS 433.008 allows release of information to health care providers “if 
necessary for the evaluation or treatment of a reportable disease.”1 HB 3057, on the other hand, 
may allow health care providers to receive information that is not necessary for the evaluation or 
treatment of COVID-19, if OHA determines that the disclosure is necessary for “care 
coordination of individuals who have been tested for COVID-19 or individuals who have had a 
substantial exposure to COVID-19,” or if OHA determines that it “is necessary for the state’s 
COVID-19 response and recovery efforts.”2 
 
 HB 3057 also authorizes disclosures of individually identifiable information to Indian 
tribes and persons providing care coordination services and administering health information 
technology systems. These disclosures may have been permissible under ORS 433.008 as 
disclosures to health care providers, or they may have been permissible as disclosures under 
ORS 433.008 (2)(e) “only if there is clear and convincing evidence that the release is necessary 
to avoid an immediate danger to other individuals or to the public.”3 
 
 2. The terms “substantial exposure” and “necessary for the state’s response” are 
not defined in the measure. How broadly can OHA define these terms in rule? 
 
 The Oregon Health Authority has the authority to define these terms in rule or to interpret 
these terms on a case-by-case basis, and could potentially define or interpret them broadly. If 
OHA defines or interprets these terms too broadly, a person could challenge OHA’s definition or 
interpretation of these terms as outside the range of discretion delegated to the agency by law 
under ORS 183.400 (validity of rule), 183.482 (contested cases) or 183.484 (other than 
contested cases), as appropriate. The outcome would depend on the definition or interpretation 
and the circumstances of the case. 
 
 3. Does HIPAA prohibit disclosure of protected health information related to 
COVID-19 for purposes of contact tracing or other public health purposes?  
 

The federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA)4 
requires the Secretary of the United States Department of Health and Human Services to issue 
privacy regulations governing individually identifiable health information and to protect the 
privacy of personal medical records and information. The final regulations, called the HIPAA 
Privacy Rule,5 became effective in October 2002, with a compliance date of April 2003. 
 

The HIPAA Privacy Rule preempts conflicting provisions of state law, but does not 
preempt nonconflicting state laws enacted in areas in which the states have traditionally 
exercised authority, including the conduct of public health investigations and interventions.6 
 
 In particular, 45 CFR 164.512 contains exceptions allowing the disclosure of protected 
health information to a public health authority without authorization for many purposes related to 
communicable disease, including COVID-19, such as: 
 

• preventing or controlling disease 
• reporting of disease 

 
1 ORS 433.008 (2)(b). 
2 House Bill 3057, section 1 (2). 
3 ORS 433.008 (3). 
4 P.L. 104-191. 
5 45 C.F.R. Part 160 and Part 164, Subparts A and E. 
6 42 U.S.C. 1320d-7(b); 45 C.F.R. 160.203(c). 
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• public health surveillance 
• public health investigations 

 
45 CFR 164.512 also allows disclosure of protected health information to persons who may 
have been exposed to a communicable disease or may otherwise be at risk of contracting or 
spreading a disease or condition, if the covered entity or public health authority is authorized by 
law to notify such person as necessary in the conduct of a public health intervention or 
investigation.7 
 
 Thus, disclosures to a public health authority or from one public health authority to 
another for contact tracing or other public health purposes related to preventing disease do not 
violate HIPAA. 
 
 4. Is there anything in the measure that creates sideboards and limiting factors to 
the breadth or depth of the personally identifying data collection on citizens that OHA 
can engage in collecting or distributing under this bill? 
 
 The bill only allows disclosures of “individually identifiable information related to COVID-
19,”8 which limits the type of information that can be disclosed. 
 
 Section 1 (3) of HB 3057 provides that “[t]he authority may disclose only the minimum 
amount of information necessary to carry out the purpose of a disclosure under subsection (2) 
of this section.” 
 
 Section 1 (6) of the bill provides that information disclosed under the bill does not 
become a public record: 
 

 (6) Information obtained under subsection (2) of this 
section that identifies an individual with COVID-19 or an individual 
with a substantial exposure to COVID-19, or that contains 
information that reasonably could lead to the identification of such 
an individual, is confidential and exempt from disclosure under 
ORS 192.311 to 192.478. 

 
 5. The bill specifically references data of people who have been tested for COVID-
19. Does the measure then allow for transfer of COVID-19 test results (positive and 
negative)? 
 
 The bill allows disclosures necessary for evaluation, treatment or care coordination of 
individuals who have been tested for COVID-19. This appears to include individuals who have 
tested both positive and negative. 
 
 6. Does the sunset clause on the measure simply refer to OHA’s ability to deliver 
upon data requests? 
 
 Section 1 will cease to be law on June 30, 2022. After that date, OHA will no longer be 
allowed to disclose information as permitted by HB 3057, although OHA could still disclose 
information under ORS 433.008. 

 
7 45 CFR 164.512 (b)(1)(iv). 
8 HB 3057, section 1 (2). 
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 7. Would the sunset clause limit the use of the data by someone who has already 
requested it before the sunset? 
 
 No, unless OHA entered into an agreement with the recipient providing otherwise. 
 
 8. Would the sunset clause require OHA to purge data collected after the sunset? 
 
 HB 3057 does not authorize OHA to collect data; it only authorizes OHA to disclose data 
to others. Thus, the sunset would not require any purging of data. 
 
 9. Could OHA create contractual agreements for use of that data that would allow 
one of the named entities/organizations/individuals who are requestors to use that data 
beyond the sunset clause? 
 
 Yes. 
 
 The opinions written by the Legislative Counsel and the staff of the Legislative Counsel’s 
office are prepared solely for the purpose of assisting members of the Legislative Assembly in 
the development and consideration of legislative matters. In performing their duties, the 
Legislative Counsel and the members of the staff of the Legislative Counsel’s office have no 
authority to provide legal advice to any other person, group or entity. For this reason, this 
opinion should not be considered or used as legal advice by any person other than legislators in 
the conduct of legislative business. Public bodies and their officers and employees should seek 
and rely upon the advice and opinion of the Attorney General, district attorney, county counsel, 
city attorney or other retained counsel. Constituents and other private persons and entities 
should seek and rely upon the advice and opinion of private counsel. 
 
 Very truly yours, 
 
 DEXTER A. JOHNSON 
 Legislative Counsel 

  
 By 
 Marisa N. James 
 Senior Deputy Legislative Counsel 
 
 


