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SALEM, OREGON 97301-4065 
(503) 986-1243 

FAX: (503) 373-1043 

STATE OF OREGON 
Legislative Counsel Committee 

 
March 8, 2021 

 
To: Representative Ron Noble 
 
From: Lori Anne Sills, Deputy Legislative Counsel 
 
Subject: House Bill 3139-1 and the Health Insurance Portability and Accountability Act 
 
 
Enclosed please find House Bill 3139-1. As we discussed on February 26, 2021, this amendment 
attempts to effect the policy goals reflected in the language provided to you on February 25, 2021, 
by the Oregon Psychiatric Physicians Association (“OPPA”), taking into consideration the 
disclosure limitations and privacy protections under the federal Health Insurance Portability and 
Accountability Act of 1996 (“HIPAA”).1 
 
At your request, I am including a detailed discussion of the relevant state and federal laws that 
are implicated by HB 3139-1. This memorandum contains the following sections: 
 

• Parental rights to a minor’s treatment information under HIPAA and Oregon law. 
• Permissible third party disclosures under HIPAA. 
• Introduced HB 3139 and HIPAA. 
• HB 3139-1 summary and explanations. 

 
1. Parental rights to a minor’s treatment information 
 
The right of a parent2 to access the protected health information of a minor3 is governed by both 
state and federal law. The complicated analysis follows, but the general rule under HIPAA is 
summarized below: 
 
General rule4 
 
 (1) Regardless of state law to the contrary, a health care provider has the discretionary 
authority to decline to disclose information to a minor’s parent if the health care provider 
reasonably believes that the parent will abuse the minor (or has done so in the past), that the 
disclosure will otherwise endanger the minor or that the disclosure is not in the minor’s best 
interest. 
 

 
1 P.L. 104-191. 
2 For the purposes of this memorandum, “parent” includes a minor’s legal guardian or other person acting in loco 
parentis. 
3 For the purposes of this memorandum, “minor” refers to a person under 18 years of age who has not been 
emancipated. 
4 See: 45 CFR 164.502 (g). 
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 (2) Provided (1) does not apply, a parent has the right to access the medical records of a 
minor to the extent permitted or prohibited by state law; but 
 
 (3) If state law is silent on parental access to the records of a minor, a licensed health care 
provider may disclose information to the parent regarding the minor’s treatment, to the extent the 
provider deems appropriate and consistent with applicable law: 
 (a) Despite the parent having waived the right to access the minor’s records; or 
 (b) If state law does not require parental consent for the minor’s treatment. 
 
As applied to Oregon law 
 
As stated above, a health care provider may decline to disclose a minor’s treatment records to a 
parent if the provider reasonably believes the parent may abuse the minor (or has done so in the 
past), that the disclosure will endanger the minor or that the disclosure is not in the minor’s best 
interest. Provided that none of those situations applies, because ORS 109.675 allows a minor to 
consent to mental health treatment without the consent of the minor’s parent, pursuant to HIPAA 
the parent’s right to access the minor’s mental health treatment information is subject to Oregon 
law. 
 
ORS 109.675 (2) and 109.680 (2019 Edition) currently provide that, if a minor who is at least 14 
years of age has consented to mental health treatment: 
 

• The minor’s health care provider must involve the parents of the minor in the minor’s 
treatment before the end of the minor’s treatment unless: (a) the parents refuse; (b) 
parental involvement is clinically contraindicated; (c) the minor has been sexually abused 
by a parent; or (d) the minor is emancipated;5 and 

 
• The minor’s health care provider may, without the minor’s consent, advise the minor’s 

parent of the minor’s treatment or diagnosis if the minor requires inpatient treatment 
because: (a) the minor’s condition has deteriorated; (b) the minor is at a high enough risk 
of a suicide attempt; or (c) the minor requires detoxification in a residential or acute care 
facility.6 

 
HIPAA and parental rights to minor’s health information 
 
HIPAA requires the Secretary of the United States Department of Health and Human Services to 
issue privacy regulations governing individually identifiable health information and to protect the 
privacy of personal medical records and information. The final regulations, called the HIPAA 
Privacy Rule,7 became effective in April 2003. 
 
Default parental access and exceptions when parent is not required to consent to treatment 
 
Pursuant to the HIPAA Privacy Rule, a health care provider is, with limited exceptions, authorized 
to disclose a minor’s health care information to the minor’s parent.8 The exceptions to this general 
rule are: 
 

 
5 ORS 109.675 (2). 
6 ORS 109.680 (2019 Edition). 
7 45 C.F.R. Part 160 and Part 164, Subparts A and E. 
8 45 C.F.R. 164.502 (g)(3)(i). 
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• Where a minor has consented to the health care service, no other consent is required by 
state law (regardless of whether the parent also consented to the treatment) and the minor 
has not requested that the parent be treated as the minor’s personal representative;9 
 

• Where the minor is authorized under state law to obtain the health care service without 
the consent of a parent and the minor, a court or another authorized person has consented 
to the health care services;10 or 
 

• Where the minor’s parent has assented to an agreement of confidentiality between the 
minor and the health care provider with respect to the health care service.11 

 
Therefore, in general under federal law, a parent has the right to access a minor’s protected health 
information: 
 

• Unless the minor or a person other than the parent has consented to the treatment and 
the law does not require parental consent for the minor to obtain the treatment; and 
 

• As long as the parent has not waived the right to access the information. 
 
Provider’s discretion to permit parental access to information 
 
Even where a parent does not have a right to access the minor’s protected health information 
because the parent waived the right or because someone other than the parent consented to the 
treatment and state law does not require parental consent, if there is no other state law addressing 
permissible and prohibited parental access to the minor’s records, a licensed health care provider 
may disclose the minor’s information to the parent without the minor’s consent, to the extent the 
provider deems appropriate in the provider’s professional judgment and as consistent with state 
or other applicable law.12 
 
Provider’s discretion to decline parental access to information 
 
Nevertheless, the HIPAA Privacy Rule anticipates that the disclosure of a minor’s protected health 
information will be governed by state law.13 Therefore, if a state law authorizes a parent to access 
the minor’s protected health information, the state law will control14 unless: 

 
• The health care provider has a reasonable belief that the parent may subject the minor to 

abuse (or has done so in the past) or that disclosing the information to the parent may 
endanger the minor;15 or 
 

• The health care provider, in the provider’s professional judgment, believes that the 
disclosure of the information to the parent is not in the minor’s best interest.16 

 
 

 
9 45 C.F.R. 164.502 (g)(3)(i)(A). 
10 45 C.F.R. 164.502 (g)(3)(i)(B). 
11 45 C.F.R. 164.502 (g)(3)(i)(C). 
12 45 C.F.R. 164.502 (g)(3)(ii)(C). 
13 HIPAA 2002 implementing rule, 67 F.R. 53182 (2002). 
14 45 C.F.R. 164.502 (3)(ii)(A) and (B). 
15 45 C.F.R. 164.502 (g)(5)(i). 
16 45 C.F.R. 164.502 (g)(5)(ii). 
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Summary 
 
Accordingly, pursuant to the HIPAA Privacy Rule: 
 

• A health care provider may, in the provider’s discretion, decline to disclose the minor’s 
protected health information if the health care provider reasonably believes that the 
disclosure of the information will endanger the minor or that the disclosure is not in the 
minor’s best interest 

• Provided neither of the above situations apply, the provider shall disclose a minor’s 
protected health information to the minor’s parent if the parent consented to the minor’s 
treatment, to the extent permitted or prohibited by state law, unless: 
 

• The parent waived the right to access the records or state law does not require parental 
consent, unless: 
 

• State law is silent on the rights of a parent to access the information and a licensed health 
care provider determines, in the provider’s professional judgment and consistent with 
applicable law, that it is in the best interest of the minor to disclose the information. 

 
Current Oregon law 
 
ORS 109.675 permits a minor who is at least 14 years of age to consent to outpatient mental 
health treatment without parental consent.17 However, a health care provider who is treating the 
minor must involve the minor’s parents before the end of the minor’s treatment, unless: 
 

• The parent declines to participate; 
 

• The minor has been sexually abused by a parent; or 
 

• The provider determines that the participation of the parent is clinically contraindicated.18 
 
ORS 109.680 (2019 Edition) provides additional statutory authority for a health care provider to 
disclose the minor’s treatment under ORS 109.675 without the minor’s consent. Currently, ORS 
109.680 (2019 Edition) permits, but does not require, the provider to advise the minor’s parent of 
the minor’s diagnosis and treatment only if: 
 

• The minor requires inpatient treatment due to a deterioration of the minor’s condition or 
due to the risk the minor may attempt suicide, or if the minor’s condition requires 
detoxification in a residential or acute care facility; and 
 

• The provider determines that the disclosure is appropriate and will serve the best interests 
of the minor’s treatment.19 

 

 
17 ORS 109.675 (1). 
18 ORS 109.675 (2). It is worth noting that, although ORS 109.675 (2) is silent as to whether the health care provider 
must obtain the minor’s consent before contacting the minor’s parent, because the minor’s objection is not included in 
the exceptions to the requirement that the provider involve the parent, it appears that the provider’s obligation to involve 
the parent in the minor’s treatment applies regardless of whether the minor consents or objects to the involvement, 
unless the provider determines the involvement to be clinically contraindicated. 
19 ORS 109.680 (2019 Edition). 
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In addition, if a provider makes the disclosure to the parent without the minor’s consent, the 
provider is immune from civil liability for the disclosure.20 
 
Because ORS 109.675 allows a minor who is at least 14 years of age to consent to mental health 
treatment without parental consent, under the default HIPAA Privacy Rule the minor’s parent 
would not have a right to access the minor’s protected health information; however, because ORS 
109.675 and 109.680 (2019 Edition) expressly provide for disclosure of information to the minor’s 
parent without the minor’s consent, the parent’s rights to access the minor’s records are subject 
to the limits under ORS 109.675 and 109.680 (2019 Edition), and those limits are subject to the 
HIPAA Privacy Rule’s overarching exception to disclosure in the discretion of the health care 
provider. 
 
2. Permissible third-party disclosures under HIPAA 
 
Disclosures to prevent serious or imminent threat 
 
The HIPAA Privacy Rule permits a health care provider, without the patient’s consent, to disclose 
a patient’s health information, consistent with applicable legal and ethical standards, to certain 
third parties to avert a serious and imminent threat to the health or safety of the patient or others.21 
Specifically, the health care provider may disclose protected health information if: 
 

• The health care provider, in good faith, believes that the disclosure is necessary to prevent 
or lessen a serious and imminent threat to the health or safety of a person or the public; 
and 
 

• The health care provider, in good faith, believes the disclosure is to a person reasonably 
able to prevent or lessen the threat.22 

 
Accordingly, when applied to the disclosure of a minor’s mental health information based on the 
health care provider’s reasonable belief that the minor is at risk of attempting suicide, the health 
care provider must believe that: 
 

• The person is at a serious and imminent threat of attempting to commit suicide; 
 

• The disclosure is necessary to prevent that attempt; and 
 

• The person to whom the provider makes the disclosure is reasonably able to intervene 
and lessen the likelihood of the attempt. 

 
Disclosures for nonemergent treatment purposes 
 
In a nonemergent situation, the HIPAA Privacy Rule allows a health care provider to communicate 
with a patient’s family, friends or other persons who are involved in the patient’s care.23 The health 
care provider may do so with the patient’s consent or if, after notifying the patient that the provider 
will communicate with the patient’s family, friends or other persons and providing the patient with 

 
20 Id. 
21 45 C.F.R. 164.512 (j). 
22 45 C.F.R. 164.512 (j)(1)(i). 
23 45 C.F.R. §164.510 (b)(1)(i). 
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the opportunity to object, the patient does not object.24 When the health care provider discloses 
information in a nonemergent situation to a patient’s family, friends or other persons, the health 
care provider may disclose only the health information directly relevant to the person’s 
involvement in the patient’s care. 
 
3. House Bill 3139 and HIPAA 
 
House Bill 3139, as introduced, appears to run afoul of the HIPAA Privacy Rule. As introduced, 
HB 3139 (1)(b) requires a minor’s mental health provider to disclose treatment information to a 
minor’s parent if the minor receives suicide risk assessment, intervention, treatment or support 
services, and it makes no exceptions for the minor’s safety or best interest. As a result, HB 3139, 
as introduced, conflicts with the overarching exception in the HIPAA Privacy Rule, which gives 
the minor’s health care provider the discretion to decline to disclose information regarding the 
minor’s treatment if the provider reasonably believes that the minor’s parent may abuse the minor 
(or may have done so in the past), the disclosure will endanger the minor or the disclosure is not 
in the minor’s best interest. 
 
4. House Bill 3139-1 summary and explanations 
 
The enclosed amendment to HB 3139 diverges from the language proposed by OPPA in several 
places. 
 
First, OPPA’s proposed language includes several underlined passages that appear to be 
amendments to ORS 109.675 and 109.695. However, the underlined language in those sections 
already exists. Accordingly, HB 3139-1 does not include any changes to ORS 109.675 or 109.695. 
 
Second, in an effort to make the amendments to ORS 109.680 easier to understand, I have made 
the following changes: 
 

• Defined the term “mental health provider” to include the existing list of providers in ORS 
109.680 (2019 Edition). 
 

• Added references to the appropriate licensure and certification requirements for 
consistency with ORS 109.675. 
 

• Reorganized the existing permissible disclosures to more clearly indicate when the 
disclosure is permitted. (Please note that, although I have reorganized this provision, I did 
not make any substantive changes to the provision.) 
 

• Restated the immunities provision for clarity. 
 
Third, while OPPA’s proposed language regarding disclosure of a minor’s treatment and 
diagnosis information in an emergent situation to the minor’s family and friends is likely 
permissible, as discussed in detail in this memorandum, the rules governing disclosure in 
nonemergent situations and to third parties is more restrictive. Therefore, and consistent with 
HIPAA, I have modified the emergency requirement under subsection (2)(b) and (c) to require 
there to be a serious and imminent threat that the minor may attempt suicide25 and narrowed the 
scope of the information a mental health care provider may disclose to community organizations 

 
24 45 C.F.R. §164.510 (b)(2). 
25 45 C.F.R.. 164.512 (j). 
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to that information that is directly related to the organization’s involvement in the minor’s 
treatment.26 
 
Fourth, because subsection (2)(b) and (c) is now limited to those situations where there is a 
serious and imminent threat to the minor’s safety, I have added a new paragraph (d) under 
subsection (2) which authorizes the mental health care provider to disclose information related to 
the minor’s treatment in nonemergent situations as necessary to further the minor’s treatment.27 
 
Fifth, I’ve added subsection (3) which, consistent with HIPAA, authorizes the mental health care 
provider to decline to disclose the minor’s treatment information if the provider reasonably 
believes the disclosure would endanger the minor or that the disclosure would not be in the 
minor’s best interest.28 
 
Sixth, the language provided by OPPA indicates the possibility that a minor’s mental health 
information could be released to schools. In an effort to avoid conflict with the Family Educational 
Rights and Privacy Act29 (“FERPA”), I have limited permissible disclosure to organizations under 
subsection (2)(c) and (d) to those organizations involved in the minor’s treatment. The purpose of 
this limitation is to prevent the minor’s mental health records from becoming a part of the minor’s 
academic records, which would be subject to the confidentiality standards under FERPA. If 
OPPA’s policy goal regarding the disclosures to schools is to permit mental health providers to 
disclose a minor’s treatment information to the minor’s teachers, rather than just for the minor’s 
treatment, subsection (2)(c) and (d) should be revisited to reflect the disclosure limitations and 
privacy protections under FERPA. 
 
I hope that the above discussion is helpful. Please feel free to contact me if you have any 
questions or would like to discuss these issues further. 
 
Encl. 

 
26 45 C.F.R. 164.510 (b)(1)(i). 
27 45 C.F.R.164.510 (b). 
28 45 C.F.R. 164.502 (g)(5). 
29 20 U.S.C. 1232g. 


