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Dear Representative McLain, 

 

Thank you for reaching out to the Division of Financial Regulation (DFR) regarding House Bill 

3023. You requested that we review the language in HB 3023A and the -14 amendment to 

determine if: (1) the amendment requires that all transportation network company (TNC) drivers 

have all the insurance required under Oregon law; (2) if the amendment requires that the TNC 

has its own insurance policy that steps in to cover the driver if they are in an accident while 

acting as a TNC driver; and (3) if the amendment requires that the TNC’s insurance coverage is 

primary in practice at all times in which a driver is working. 

 

To your first question, it is our interpretation that the bill with the -14 amendment requires either 

the TNC or the driver obtain insurance. Section 8(1) provides that: 

 

A transportation network company or a participating driver, or both the transportation 

network company and the participating driver in combination, shall obtain and keep in 

force at all times during which the participating driver remains as a participating driver 

with the transportation network company a primary automobile insurance policy…”  

 

[Emphasis ours]. 

 

Under our reading, this language allows either the TNC or the driver to obtain primary coverage. 

It would be permissible for only the driver and not the TNC to obtain primary coverage or vice 

versa. 

 

However, to your second question, section 8(4) requires that:  

 

If a participating driver’s primary automobile insurance policy has lapsed or does not 

provide the coverage required under this section, the transportation network company 

with which the participating driver is associated shall provide the required coverage 

beginning with the first dollar of any claim. 
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Subsection 4 appears to only take effect when the driver’s policy lapses or does not provide 

coverage. As long as a driver has adequate coverage, the TNC is not obligated to provide 

coverage. In practice, it has been our understanding that TNCs do obtain an umbrella policy that 

provides coverage when the driver’s insurance does not cover all losses. Otherwise, in the event 

of an incident not covered by the driver’s primary automobile insurance policy, the TNC would 

need a policy to provide that backstop.  

 

Finally, section 8(5) requires that: 

 

An automobile insurance policy that a transportation network company maintains under 

this section may not require an insurer that provides an automobile insurance policy to a 

participating driver…to deny a claim as a condition of providing coverage under the 

transportation network company’s automobile insurance policy. 

 

We read that provision to mean that in instances when the TNC provides coverage, they must 

ensure that the coverage is primary. However, as noted above, the TNC is not always required to 

maintain insurance coverage.  

 

I hope this analysis is helpful. Please let us know if we can answer any additional questions. 

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Richard Y. Blackwell 

Policy Manager, Division of Financial Regulation 


