
k:\oprr\17\lc4261 drg.docx 

Dexter A. Johnson 
LEGISLATIVE COUNSEL 

 

900 COURT ST NE S101 
SALEM, OREGON 97301-4065 

(503) 986-1243 
FAX: (503) 373-1043 

www.oregonlegislature.gov/lc 

   

STATE OF OREGON 
LEGISLATIVE COUNSEL COMMITTEE 

 
March 13, 2017 

 
 
Representative Dan Rayfield 
900 Court Street NE H286 
Salem OR 97301 
 
Re: Constitutional limitations on letting 17-year-olds vote in primary elections 
 
Dear Representative Rayfield: 
 
 As noted in your request, several states allow an otherwise qualified individual who is 17 
years old (qualified 17-year-old) to vote in a primary election if the individual will turn 18 years 
old on or before the date of the general election. You asked for our analysis regarding the ability 
of Qualified 17-year-olds to participate in primary elections held in Oregon. 
 
 As detailed below, while uncertainties exist, we believe that a major political party would 
likely be able to enact a rule permitting qualified 17-year-olds to participate in the primary 
election of the political party for the purpose of nominating candidates of the political party. We 
also believe that the Legislative Assembly could likely enact a law permitting qualified 17-year-
olds to vote on state measures on the primary election ballot. In contrast, we believe that a law 
permitting qualified 17-year-olds to vote for nonpartisan candidates at the primary election 
would likely violate Article II, section 2, of the Oregon Constitution. 
 
 Article II, section 2, of the Oregon Constitution states, in relevant part: 
 

 (1) Every citizen of the United States is entitled to vote in 
all elections not otherwise provided for by this Constitution if such 
citizen: 
 (a) Is 18 years of age or older[.] 

 
 While in recent years the Oregon Supreme Court has had few opportunities to interpret 
this aspect of Article II, section 2, of the Oregon Constitution, in earlier cases the court was 
consistent regarding its meaning. For example, the court has held that the “[e]ligibility to vote in 
elections [in this state] is defined in Oregon Constitution, article II, section 2,”1 meaning that this 
provision does not permit the Legislative Assembly to broaden voter access to individuals who 
do not meet the criteria set forth in Article II, section 2.2 
 
 The court has also held that the reference to “elections” in Article II, section 2, of the 
Oregon Constitution, is limited in scope and only applies to the election of public officials: 
 

                                                
1 State ex rel. Sajo v. Paulus, 297 Or. 646, 653 (1984). 
2 See also Oregon-Wisconsin Timber Holding Co. v. Coos County, 71 Or. 462, 467 (1914) (“The obvious purpose of 
the builders of the Constitution was to prescribe the general qualifications which citizens throughout the state were 
required to possess in order to entitle them to vote for public officers.”).  
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The length and breadth of the word “election” must be measured 
by the concept intended by the fathers of the organic law, as the 
meaning the term conveyed to them necessarily marks the limit of 
its application. . . . [W]e find that the word was understood in a 
sense more restricted than at the present time. 

. . . 
 

In our judgment the word “election,” as used in the Constitution, 
should not be given a general or comprehensive signification, 
including all acts of voting, choice, or selection, but rather in a 
restricted sense, as election of public officers.3 

 
 Combining these early Oregon Supreme Court decisions with contemporary case law 
from the United States Supreme Court yields several likely conclusions. The first is that the 
requirements set forth in Article II, section 2, of the Oregon Constitution, almost certainly apply 
to primary elections.4 This means that a qualifying 17-year-old may not cast a vote for the 
“election of public officers” at the primary election. As a result, we believe that a law permitting a 
qualifying 17-year-old to vote for nonpartisan candidates for public office at the primary election 
would likely violate Article II, section 2, of the Oregon Constitution. 
 
 In contrast, we believe that since the Oregon Supreme Court has consistently held that 
the requirements set forth in Article II, section 2, apply only to the election of public officers, the 
Legislative Assembly likely has authority to enact a law permitting a qualifying 17-year-old to 
vote on ballot measures at the primary election. 
 
 The situation with respect to a qualifying 17-year-old participating in a primary election 
for the purpose of selecting nominees of a major political party is slightly more complicated. 
With respect to the Oregon Constitution, it involves analyzing whether voting for the nomination 
of a candidate for public office constitutes voting for the “election of public officers” as described 
by the Oregon Supreme Court in Oregon-Wisconsin Timber Holding Co. While uncertainty 
exists, we believe that a court would likely hold that voting for the nomination of a candidate for 
public office is not an election within the meaning of Article II, section 2, of the Oregon 
Constitution. 
 
 At the time the original language of Article II, section 2, was drafted, political party 
candidates were selected at local and statewide conventions, rather than by statewide election. 
This changed in Oregon in 1904 with the introduction of direct primary elections.5 We believe 
that a court would therefore be likely to conclude that the 1904 creation of direct primary 
elections was one of the ways in which the term “election” expanded between the time the 
Constitution was adopted and the 1914 case of Oregon-Wisconsin Timber Holding Co., and that 
the “choice, or selection” of the nominee of a political party does not constitute an “election” 
within the meaning of Article II, section 2. 
 
 While it may be permissible under Article II, section 2, of the Oregon Constitution, for the 
Legislative Assembly to enact a law granting qualified 17-year-olds the explicit right to 

                                                
3 Oregon-Wisconsin Timber Holding Co. v. Coos County, 71 Or. 462, 466, 467 (1914). See also Beirl v. Columbia 

County, 73 Or. 107, 114 (1914) (Noting that Oregon-Wisconsin Timber Holding Co. “holds, also, that Article II, section 
2, of the Constitution applies only to elections of public officers. We approve and follow that case[.]”). 
4 See also Harris v. Burr, 32 Or. 348, 368 (1898) (Holding that Article II, section 2, of the Oregon Constitution, applies 
“in all general and special elections not otherwise provided for by the constitution, and applies to the election of all 
officers known to the constitution, as well as to such as may be provided for thereunder[.]”). 
5 Richard A. Clucas, “The Oregon Constitution and the Quest for Party Reform,” 87 Or. L. Rev. 1061, 1072-1073 
(2008). 
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participate in the selection of major political party candidates at the primary election, we believe 
that passing any such law could raise additional issues under the United States Constitution. 
This is because a court would likely find that the United States Constitution gives political parties 
themselves the ultimate right to determine whether to permit qualified 17-year-olds to participate 
in selecting candidates for that political party, regardless of any limitations imposed by state law 
or the Oregon Constitution.6 
 
 The United States Supreme Court has issued a series of decisions stating that members 
of political parties have extensive rights under the First and Fourteenth Amendments to the 
United States Constitution to decide how to organize and with whom to associate.7 Under these 
cases the Court has made clear that, absent a compelling state interest, a political party’s 
determination of the boundaries of its own association and of the structure that best allows it to 
pursue its political goals is protected under the United States Constitution. We are currently 
unaware of any state interest that could be used to justify restricting a political party’s 
associational right to either affiliate or refuse to affiliate with qualified 17-year-olds at the primary 
election. As a result, we believe that a law requiring major political parties to associate with 
qualified 17-year-olds, or prohibiting major political parties from associating with qualified 17-
year-olds, has the potential to violate the First and Fourteenth Amendments to the United States 
Constitution. 
 
 The opinions written by the Legislative Counsel and the staff of the Legislative Counsel’s 
office are prepared solely for the purpose of assisting members of the Legislative Assembly in 
the development and consideration of legislative matters. In performing their duties, the 
Legislative Counsel and the members of the staff of the Legislative Counsel’s office have no 
authority to provide legal advice to any other person, group or entity. For this reason, this 
opinion should not be considered or used as legal advice by any person other than legislators in 
the conduct of legislative business. Public bodies and their officers and employees should seek 
and rely upon the advice and opinion of the Attorney General, district attorney, county counsel, 
city attorney or other retained counsel. Constituents and other private persons and entities 
should seek and rely upon the advice and opinion of private counsel. 
 
 Very truly yours, 
 
 DEXTER A. JOHNSON 
 Legislative Counsel 
 

  
 By 
 Daniel R. Gilbert 
 Deputy Legislative Counsel 

                                                
6 According to at least one source we have located, party rules are a common method by which qualified 17-year-olds 
have been enabled to participate in primary elections in other states. See “Facts: 17 Year-Old Primary Voting,” 
Fairvote  http://www.fairvote.org/facts_17_year_old_primary_voting (visited March 10, 2017). 
7 Tashjian v. Republican Party of Connecticut, 479 U.S. 208 (1986) (holding that state cannot deny political parties 
opportunity to allow nonaffiliated electors to participate in party primaries); Cousins v. Wigoda, 419 U.S. 477 (1975) 
(holding that political party rules regarding selection and seating of delegates must be afforded primacy over contrary 
state law); Democratic Party of United States v. Wisconsin ex rel. La Follette, 450 U.S. 107 (1981) (holding that state 
may not substitute its own judgment for seating of convention delegates in manner that violates rules of political 
party); California Democratic Party v. Jones, 530 U.S. 567 (2000) (holding that state law compelling parties to allow 
electors affiliated with other political parties to participate in political party primary was unconstitutional, as it placed 
heavy burden on political party’s associational freedom).  
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