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Re: Discrimination Against Types of Providers in the Coverage of Essential Health Benefits 
 
Dear Representative Kennemer: 
 
 You have asked for an opinion on the following questions in order to clarify how federal 
nondiscrimination language may apply to the benchmark plan that Oregon has adopted as its 
essential health benefit package: 
 

1. If providing an essential health benefit/service is within the scope 
of a chiropractic physician’s license e.g., primary care treatment of 
illness/injury, home health care, inpatient rehabilitation, lab tests, 
X-ray services, imaging/diagnostics (MRI, CT, PET etc.), 
preventative and wellness services and chronic disease 
management, smoking cessation, diabetes education, allergy 
testing, screening pap tests, prostate cancer screening, pediatric 
services, etc., can an insurer deny payment to a participating 
chiropractic physician who provided one of these essential health 
benefits/services based solely on that provider’s license or 
discipline? 
 

2. Put another way, would an Oregon insurer violate federal law if 
that insurer refuses to pay for an essential health benefit/service 
provided by a participating chiropractic physician when providing 
that service is within that provider’s scope of practice to deliver 
because he or she is not a medical/osteopathic physician? 
 

3. If a particular essential health benefit/service is within the scope of 
practice of a participating health care provider (e.g., chiropractic 
physicians, naturopathic physicians, nurse practitioners, 
acupuncturists, etc.) would an Oregon insurer violate [Section 
2706 of the ACA] federal law if an insurer refused payment for that 
service because the participating provider was not considered a 
“primary care physician/provider?” 

 
The short answers to your questions are a qualified no, yes and yes. 
 

 Here is a more detailed answer. 
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Statutory and regulatory framework 
 
 The federal Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) requires all health 
insurance policies to cover “essential health benefits” beginning in 2014. Section 1302 of the 
Act1 defines essential health benefits as including services within the following benefit 
categories: (1) ambulatory patient services, (2) emergency services, (3) hospitalization, (4) 
maternity and newborn care, (5) mental health and substance use disorder services, including 
behavioral health treatment, (6) prescription drugs, (7) rehabilitative and habilitative services 
and devices, (8) laboratory services, (9) preventive and wellness services and chronic disease 
management, and (10) pediatric services, including oral and vision care. The United States 
Department of Health and Human Services (HHS) has not promulgated regulations to fine-tune 
the essential health benefits that must be covered, but has issued preliminary guidance to 
states.2 Under this guidance, for 2014 and 2015, each state may establish its own definition of 
essential health benefits by selecting one of the following plans issued in the state: 

 
(1) The largest plan by enrollment in any of the three largest small group insurance 
products in the state’s small group market; 
 
(2) Any of the largest three state employee health benefit plans by enrollment; 
 
(3) Any of the largest three national Federal Employees Health Benefits Program plan 
options by enrollment; or 
 
(4) The largest insured commercial non-Medicaid health maintenance organization 
(HMO) operating in the state. 

 
 Each state was required to select one of the four plans as its benchmark for essential 
health benefits and report its decision to HHS by September 30, 2012. The Oregon Health 
Policy Board and the Oregon Health Insurance Exchange Corporation board of directors 
recommended to the Governor the largest small group insurance product in the state’s small 
group market, which is PacificSource Preferred CoDeduct. Since this plan does not cover all of 
the 10 categories required by the PPACA, the boards recommended that the benchmark 
coverage provided in the PacificSource plan be supplemented with: 
 

 The federal BlueVision “High Plan” coverage of pediatric vision; and 

 The Healthy Kids dental package for pediatric dental. 
 

 The PacificSource plan that was selected did not, at the time, include coverage of 
services provided by chiropractic physicians. However, as described below, selection of the 
PacificSource plan as Oregon’s benchmark for the essential health benefits means only that 
Oregon is adopting the package of services covered by the plan and not necessarily the plan’s 
restrictions on which providers may be reimbursed for the services. Moreover, according to a 
rate filing decision of the Department of Consumer and Business Services,3 PacificSource will 
be covering all chiropractic services, not just manipulation, in its “preferred” and “premiere” 
plans beginning January 1, 2013. 

                                                
1
 Codified at 42 U.S.C. 18022. 

2
 Essential Health Benefits Bulletin, Center for Consumer Information (December 16, 2011), available at 

<http://cciio.cms.gov/resources/files/Files2/12162011/essential_health_benefits_bulletin.pdf>. 
3
 Available at <http://www.oregonhealthrates.org/?fuseaction=home.show_filings&limit=30>. In the table, follow the 

link for PacificSource Health Plans, decision dated November 7, 2012. 
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 On February 17, 2012, HHS issued additional guidance further clarifying its preliminary 
guidance to the states on selecting a benchmark plan for essential health benefits. In it, HHS 
states that any limitations on the scope of benefits covered in a benchmark plan would be 
subject to other requirements or prohibitions in the PPACA. For example, while a plan may 
impose annual and lifetime dollar limits on the benefits, section 2711 of the Public Health 
Service Act, as amended by section 1001 of the PPACA,4 prohibits such limits. Therefore, if a 
benefit “within a State-selected [essential health benefit] benchmark plan was to have a dollar 
limit, that benefit would be incorporated into the [essential health benefit] definition without the 
dollar limit.”5 
 
Would a health insurer discriminate in violation of the PPACA by refusing to reimburse 
chiropractic physicians who provide essential health benefits? 
 
 Section 2706 of the PPACA provides that: 

A group health plan and a health insurance issuer offering group 
or individual health insurance coverage shall not discriminate with 
respect to participation under the plan or coverage against any 
health care provider who is acting within the scope of that 
provider’s license or certification under applicable State law. This 
section shall not require that a group health plan or health 
insurance issuer contract with any health care provider willing to 
abide by the terms and conditions for participation established by 
the plan or issuer. Nothing in this section shall be construed as 
preventing a group health plan, a health insurance issuer, or the 
Secretary from establishing varying reimbursement rates based 
on quality or performance measures.6 

 
 HHS has not issued any proposed regulation or guidance to carry out section 2706 of 
the PPACA so it cannot be said with certainty how the agency will interpret those provisions. On 
its face, however, the language prohibits an insurer from discriminating “with respect to 
participation under the plan or coverage against any health care provider who is acting within 
the scope of that provider’s license or certification under applicable State law.” Just as the 
federal guidance stated that annual and lifetime dollar limits within a state-selected benchmark 
plan would be stripped from the essential health benefit package for that state, it would follow 
that a provision in a state-selected benchmark plan that discriminates against a provider acting 
within the scope of the provider’s license would have to be stripped from the essential health 
benefit package for that state, as well. 
 
 In coming to this conclusion, we considered two issues. First, does a plan that excludes 
services provided by a chiropractic physician discriminate against a provider acting within the 
scope of the provider’s license? As is relevant here, the dictionary defines “discriminate” as “to 
make a difference in treatment or favor on a class or categorical basis in disregard of individual 
merit.” Webster’s Third New International Dictionary of the English Language (unabridged ed., 
2002). By reimbursing for primary care services provided by a medical or osteopathic physician, 
but not for the same services provided by a chiropractic physician, solely on the basis of the 

                                                
4
 Codified at 42 U.S.C. 300gg-11. 

5
 Frequently Asked Questions on Essential Health Benefits Bulletin, Centers for Medicare and Medicaid Services,    

at 4, available at <http://cciio.cms.gov/resources/files/Files2/02172012/ehb-faq-508.pdf>. 
6
 Codified at 42 U.S.C. 300gg-5. 
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physician’s license and even though both are licensed to provide the services, a plan is treating 
the two classes of physicians differently on a basis other than individual merit. Therefore, the 
inescapable conclusion on the first issue is that exclusion of all chiropractic physicians based 
only on their medical discipline would constitute discrimination against chiropractic physicians. 
 
 Second, an insurer may argue that refusing to reimburse chiropractic physicians is not 
discrimination because chiropractic services were not covered in the benchmark plan at the time 
it was selected by the state boards. However, based on the federal guidance and the language 
of the PPACA, chiropractic services are not a singular type of “health benefit” separate and 
distinct from the other essential health benefits. Both the federal guidance and the PPACA 
require coverage of physician services, without any regard to whether the physician is a 
chiropractic physician or an osteopathic or medical physician. 
 
 Therefore, based on the language of the federal Act and the guidance issued by HHS 
thus far, but without an express interpretation by HHS, we believe that an insurer would be 
discriminating in violation of section 2706 of the PPACA if the insurer excluded coverage of a 
service that was an essential health benefit and was within the scope of the provider’s license 
only because the service was provided by a chiropractic physician.  

 
 The opinions written by the Legislative Counsel and the staff of the Legislative Counsel’s 
office are prepared solely for the purpose of assisting members of the Legislative Assembly in 
the development and consideration of legislative matters. In performing their duties, the 
Legislative Counsel and the members of the staff of the Legislative Counsel’s office have no 
authority to provide legal advice to any other person, group or entity. For this reason, this 
opinion should not be considered or used as legal advice by any person other than legislators in 
the conduct of legislative business. Public bodies and their officers and employees should seek 
and rely upon the advice and opinion of the Attorney General, district attorney, county counsel, 
city attorney or other retained counsel. Constituents and other private persons and entities 
should seek and rely upon the advice and opinion of private counsel. 

 
 Very truly yours, 

  
 Lorey H. Freeman 
 Senior Deputy Legislative Counsel 
 


