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75th OREGON LEGISLATIVE ASSEMBLY--2009 Regular Session

HOUSE AMENDMENTS TO
HOUSE BILL 3051

By COMMITTEE ON JUDICIARY

April 29

On page 1 of the printed bill, line 2, after the first semicolon delete the rest of the line and

delete lines 3 through 5 and insert “amending ORS 813.131.”.

Delete lines 7 through 25 and delete pages 2 through 20 and insert:

“ SECTION 1. ORS 813.131 is amended to read:

“813.131. (1) Any person who operates a motor vehicle upon premises open to the public or the

highways of this state shall be deemed to have given consent, subject to the Motorist Implied Con-

sent Law, to a chemical test of the person′s urine for the purpose of determining the presence of a

controlled substance or an inhalant in the person′s body if the person is arrested for driving while

under the influence of intoxicants in violation of ORS 813.010 or of a municipal ordinance and ei-

ther:

“(a) The person takes the breath test described in ORS 813.100 and the test discloses a blood

alcohol content of less than 0.08 percent; or

“(b) The person is involved in an accident resulting in injury or property damage. A urine test

may be requested under this paragraph regardless of whether a breath test has been requested and

regardless of the results of a breath test, if one is taken.

“(2) A police officer may not request a urine test unless the officer is certified by the Board on

Public Safety Standards and Training as having completed at least eight hours of training in re-

cognition of drug impaired driving and the officer has a reasonable suspicion that the person ar-

rested has been driving while under the influence of a controlled substance, an inhalant or any

combination of an inhalant, a controlled substance and intoxicating liquor.

“(3) A person asked to give a urine sample shall be given privacy and may not be observed by

a police officer when producing the sample.

“(4)(a) At the trial of any civil or criminal action, suit or proceeding arising out of the

acts committed by a person driving a motor vehicle while under the influence of intoxicants,

a valid chemical analysis of a person′s urine is admissible as evidence and may be used with

other evidence, if any, to determine whether the person was driving while under the influ-

ence of intoxicants.

“(b) A chemical analysis of a person′s urine is valid under this [section shall be] subsection if

analysis is performed in an accredited or licensed toxicology laboratory.”.
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